joi, 21 martie 2024

Zeița primăverii


 


   Floralia de Hobbe Smith 1898

 

 

De la naștere până la moarte, de la inocență până la pasiune, florile au numeroase interpretări și implicații în miturile și legendele Greciei antice.

Florile simbolizează adesea tinerețea, frumusețea și plăcerea, dar pot personifica și fragilitatea și trecerea bruscă de la viață la moarte, mai multe flori, cum ar fi anemona, brândușa (crocusulul) și zambilele, își au numele din miturile grecești. 

 


Chloris (Flora) și Zephy de Bouguereau. 1875.

 

Metamorfoza este o temă tipică în mitologia greacă, zeii, la fel și muritorii, aveau puterea de a se transforma în animale, păsări sau alți oameni și au folosit în mod repetat această putere fie pentru a păcăli fie pentru a-i manipula pe alții.

În Grecia antică, un festival al florilor, dedicat lui Dionysos, zeul vegetației/plăcerii/vinului, extazului, avea loc la începutul primăverii, în luna Anthesterion.
Anthesterion este a opta lună a calendarului attic antic, care cade de la jumătatea lunii februarie până la jumătatea lunii martie. Se pare că sărbătorile moderne de început de mai sunt o întoarcere la vechiul Festival Anthesterion.


Chloris, zeița greacă a florilor (zeița romană Flora) Evelyn De Morgan – Chloris (flora), zeița greacă antică a vegetației și florilor (1880)


În mitologia greacă, numele Chloris înseamnă „galben-verzui”, „verde pal”, „pal”, „palid” dar în același timp și „proaspăt”, iar ea era o nimfă sau zeiță, legată de primăvară, flori și creșterea nouă.

Nimfa Chloris, a fost răpită de Zephyrus, zeul vântului de apus care a transformat-o într-o zeiță, odată ce s-au căsătorit, împreună, au avut un fiu, Karpos, se crede că casa ei era Câmpurile Elizei. 

 

 

 Chloris (Flora) și Zefyr - John William Waterhouse 1898


De asemenea, se credea că Chloris a fost responsabilă pentru metamorfozarea lui Adonis (dediței), Attis (pin), Crocus (brândușa), Hyacinthus (Zambila) și Narcissus (narcisa)în flori.

 

***

 În opera lui Ovidiu se spune că ea a fost parțial responsabilă pentru conceperea lui Ares. Legenda spune că Zeul războiului  s-a născut ca răzbunare a Herei pentru că Zeus a dat singur naștere Atenei. Hera a ajuns întâmpător la  Chloris (Flora) pentru odihnă dar discutând împreună Hera a descoperit că Zeița florilor o poate ajuta în răzbunarea ei. Hera a mai insistat   și a pus-o să jure că stăpânul suprem al Olimpului, Zeus, soțul ei, nu va afla. Așa că doar folosind o floare, Chloris a făcut-o pe Hera însărcinată cu Ares. Mai târziu, i s-a oferit un loc în Olimp pentru implicarea ei în nașterea lui Ares.



 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu