·
Istoria piperului începe foarte devreme, ajungând în Mesopotamia în anul 2000 î.Hr. De acolo, grație perșilor și fenicienilor, a ajuns în Marea Mediterană, apoi în Grecia și la Roma. Aici s-a dovedit a fi cel mai scump condiment dintre toate, atât de mult încât a fost considerat monedă de schimb și posibilitate de investiție.
În secolul I, s-au construit depozite speciale și, potrivit legendei chiar și un drum consular, Via Domiziana, pentru a-i grăbi transportul de la portul Pozzuoili spre Roma. Piperul lung era și mai scump.
Din aceiași plantă se produc trei tipuri de piper.
Piperul negru știut de toți este cel recoltat la începutul maturării care este apoi fermentat și uscat; piperul alb, despre care în Evul Mediu se credea a fi fructul necopt. De fapt el se recoltează în schimb când este complet copt apoi este înmuiat pentru a-și pierde învelișul semințelor și rămâne partea albă. Piperul verde acestea reprezintă boabele necoapte și nu era folosit în perioada medievală.
Piperul lung (pipalli) este mult mai puțin cunoscut, e este format din boabe mici lipite sub formă de conuri. Se recoltează înainte de maturare și se usucă. Are un parfum delicat de vanilie.
Rozmarinul
sau „roua mării”, în Evul Mediu se numea planta vânătorului pentru că
era folosită pentru a aroma marile proțapuri cu carne de vânat.
Datorită proprietățile sale digestive, intră în prepararea sosurilor și
salatelor.
În secolul XV era renumită salata de deschidere a
meselor din flori de rozmarin. Pentru astm și reumatism. Adică flori de
rozmarin, ulei, oțet, și sare.
Din manuscrisul ”Ser Pace și Masetto” de Gentile Sermini sec XVI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu