luni, 4 martie 2024

Bertha Benz prima șoferiță din lume


 

Istoria Mercedes-Benz este legată cu mândrie de doamna Bertha Benz, parteneră de afaceri și soția inventatorului Karl Benz. Până la urmă ea a fost prima șoferiță din lume și totodată primul mecanic.
În 1888, ea a luat invenția soțului ei, Benz Patent-Motorwagen, și a condus-o 105 kilometri. La 5 august 1888, Bertha Benz, în vârstă de 39 de ani, a condus de la Mannheim la Pforzheim împreună cu fiii săi Richard și Eugen, în vârstă de treisprezece și, respectiv, cincisprezece ani, într-un Model III, fără să-i spună soțului și fără permisiunea autorităților, devenind astfel prima persoană care a condus un automobil pe o distanță semnificativă.
 




Ea a părăsit Mannheim în jurul zorilor, rezolvând numeroase probleme pe parcurs. Fără rezervor de combustibil și doar o sursă de benzină de 4,5 litri în carburator, ea a trebuit să găsească ”ligroin” un solventul de petrol necesar pentru ca mașina să funcționeze. Solventul era disponibil doar la magazinele de chimine/farmacie , așa că s-a oprit în Wiesloch, la farmacia orașului pentru a cumpăra combustibilul. La acea vreme, benzina și alți combustibili puteau fi cumpărate doar de la chimiști așa că chimistul din Wiesloch a devenit prima benzinărie din lume.
 
Ea și-a curățat o conductă de combustibil blocată cu acul de pălărie și și-a folosit o jartieră ca material de izolare. Un fierar a trebuit să ajute la repararea unui lanț. Când frânele încă din lemn au început să cedeze, Berta Benz a vizitat un cizmar pentru a instala o bucată de piele, făcând prima pereche de garnituri de frână din lume . Un sistem de răcire prin evaporare a fost folosit pentru a răci motorul. Trio-ul a adăugat apă la fiecare câțiva kilometrii. 
 
Cele două trepte ale mașinii nu au fost suficiente pentru a depăși pantele la urcuș așa că Eugen și Richard au fost adesea nevoiți să împingă vehiculul pe drumurile abrupte. Bertha Benz a ajuns la Pforzheim în aceiași zi după amurg, iar ea i-a trimis o telegramă soțului despre călătoria reușită. S-a întors la Mannheim câteva zile mai târziu.
 
Articole despre călătoria ei au ajutat la la publicitatea pentru noua invenție. Experiența datorită testului de călătorie a adus multe îmbunătățiri. Deși scopul aparent al călătoriei a fost să-și viziteze mama, Bertha Benz a dorit să-i demonstreze soțului ei, care nu reușise să ia în considerare în mod adecvat de comercializare a invenției sale, că automobilul în care amândoi au investit foarte mult va deveni un succes financiar.
 
 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu