duminică, 3 martie 2024

Fisticul - nuca veselă


 Fisticul crește sub formă de ciorchini în copaci. Are o culoare specifică galben-verzui vibrantă și este cunoscută și ca „nuca veselă” pentru că atunci când fructul ajunge la maturitate se despică și devin roz și arată ca și cum ar zâmbi.

Legenda spune că fisticul e unul din copacii din grădina Edenului pe care Adam l-a luat cu el când a coborât din Rai.

O altă poveste spună că fisticul era favoritul reginei din Sheba. Ea a cerut să se planteze prioritar pentru folosința curții regale interzicând consumul oamenilor de rând. Apoi prin cuceririle lui Alexandru cel Mare acesta a ajuns în Grecia. Împăratul roman Tiberiu este cel care a răspândit cultura de fistic până în Spania, unul din marii producători actuali de fistic.

Fisticul apare și în Biblie ( Geneza 43:11) ”Atunci Israel, le-a zis: ‒ Dacă așa trebuie, atunci așa să faceți. Luați în vasele voastre câteva dintre cele mai alese produse ale țării și duceți-i acelui om un dar: puțin balsam, puțină miere, condimente, smirnă, fistic și migdale.”

Cruciadele și apoi rutele maritime grecești și venețiene au răspândit cultura în bazinul mediteraneean. Și dacă până la primul război mondial el nu era cunoscut în nordul Europei după război s-a răspândit și e cultivat pe scară largă și în Statele Unite.

Fisticul este simbol sănătății și fericirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu