sâmbătă, 2 martie 2024

Dacă vrem să ne schimbăm viitorul trebuie musai să cunoaștem trecutul (II)

 

Dacă vrem să ne schimbăm viitorul trebuie musai să cunoaștem trecutul
 
Miturile sunt acele experiențele universale care servesc la conectare și la iluminarea comună a umanității. Miturile ne pot face să înțelegem condiția umană, luptele cu care ne confruntăm și mai ales căutarea scopului și sensului vieții.
 
Miturile sunt cela care din copilărie ne răspund adesea întrebărilor existențiale și abordează aspecte fundamentale ale experienței umane, cum ar fi nașterea, moartea, dragostea, pierderea și căutarea, mereu insistând pe creșterea personală. Ba mai mult toate aceste teme rezonează cu oamenii din toate categoriile sociale, indiferent de mediul cultural, de sistemul de credințe sau de aria geografică.
 
De exemplu, mitul Phoenix-ului, găsit atât în mitologiile occidentale, cât și în cele orientale, simbolizează natura ciclică a vieții și ideea de renaștere și reînnoire. Mitul spune povestea unei păsări care arde în propria-i cenușă, doar pentru a se ridica din nou într-o glorioasă renaştere. Acest mit reprezintă dorința umană de transformare și credința în posibilitatea de reînnoire și de noi începuturi. 
 

 Pheonix "unica semper avis" , 1583
 
Conceptul de a începe din nou după ce ai înfruntat adversitatea sau ai depășit greutățile este acel ceva care rezonează profund cu toți oamenii.
 
Un alt exemplu este povestea călătoria în lumea de dincolo, iarăși prezent în diversele mitologii, simbolizează coborârea în adâncurile inconștientului, înfruntându-ne fricile și, în cele din urmă, ieșind transformat și iluminat. Această călătorie oglindește procesul psihologic de auto-reflecție, introspecție și explorarea propriilor profunzimi și umbre. 
 
Privind aceste mituri ca metafore ale psihicului uman, indivizii pot obține o perspectivă asupra propriilor experiențe interioare și pot naviga în creșterea personală și auto-actualizare.
 
În plus, miturile servesc adesea ca un cadru social, oferind îndrumări, valori morale și un sentiment de identitate comunităților. 
 
Miturile pot transmite norme culturale, principii etice și așteptări sociale, promovând unitatea și înțelegerea comună între o comunitate.
 
Aprofundând poveștile și narațiunile care au modelat societățile de-a lungul istoriei, ne putem lărgi orizonturile și obținem o apreciere mai profundă pentru bogata tapiserie a experiențelor umane.
 
 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu